Anasayfa /DEDEMLİ SEYDER İSKAN ÇALIŞMALARI

DEDEMLİ SEYDER İSKAN ÇALIŞMALARI

 ZORUNLU İSKANA TABİ TUTULAN

DEDEMLİ HALKININ EKONOMİK GELİŞİMİ
İÇİN
DÖRT ALAN PROJESİ
 
DEDEMLİ SEYYİD BAYRAM VELİ
EĞİTİM KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ
 
ZORUNLU İSKANA TABİ TUTULAN
DEDEMLİ HALKININ  EKONOMİK  GELİŞİMİ
İÇİN DÖRT ALAN PROJESİ
 
AMAÇ
1-Konya İli Hadim İlçesi DedemliMahallesi, Bozkır barajının suları altında kalacağından,halkızorunlu iskana tabi tutularakKonya Meram ilçesi Çarıklar mevkiine yerleştirildiğinde, tarım ve hayvancılık alanında etkin ve verimli üretim yapmasını sağlanmak,
2- Mahallenin yeni kurulacak olmasını avantaja dönüştürerek, çok yönlü üretimin gerçekleştiği model bir yerleşim alanı oluşturmak.
3- Bir birine bağlı zincirleme bir sistemle; Tarım, hayvancılık,biogaz enerjisi ve elektrik enerjisi üretimini yaparak ailelerin ve ülkenin ekonomisine katkı sağlamak.
4- Projeyi dernek, birlik yada kooperatif eliyle yürüterek insan, makine, arazi, kaynaklarından azami tasarruf sağlamak.
UYGULAMA VE SORUMLULUK:
1-      Proje kabul aşamasına kadar DedemliSeyder(Dedemli Seyit Bayram Veli Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği) tarafından yürütülecektir.
2-      Dernek kabul aşamasında “Dedemli Kalkınma Birliği” kurulmasına öncülük edecektir.
3-      Uygulama aşamasında projeye sağlanacak hibe ve desteklerin projenin gerçekleştirilmesinde kullanılmasını, Kurulacak olan “Dedemli Kalkınma Birliği” gerçekleştirilecektir.
4-      Birlik, Proje devri yapılmadan tüzüğünü hazırlayarak kuruluşunu gerçekleştirecek.
5-      Mahalle sakinlerinin projeden yararlanabilmesi için Birliğin Devlet yada özel Kuruluşlarla yapacağı her türlü sözleşme anlaşma ve taahhüde ortak olduğunu, ortaya çıkacak çalışma koşullarını gerçekleştireceğini, alınacak devlet desteğinin geri ödeme koşullarını kabul ettiğini belirtir hukuki sözleşmeyi imzalamak zorundadır.
6-      Şehrimizde tarıma dayalı sanayi sektöründe kendini ispat etmiş olan TORKU proje ortağı olmayı istemesi halinde projeye dahil edilebilecektir.
 
PROJENİN YARARLANICI HEDEF KİTLESİ:
Projenin yararlanıcıları ilgili mevzuatı ve gerekli işlemlerle hak sahipliğini kazanmış olan 465 hane Dedemli’lidir.
 
PROJENİN KAPSAMI
Proje dört temel alandan oluşmaktadır. Bu dört alanda yapılacak yatırım üretim ve pazarlama faaliyetlerinin tamamı projenin kapsamını oluşturmaktadır. Bu alanlar ve muhtevası özet olrak;
1-      Tarımsal Alan: Hak sahiplerine verilen 4.650.000  m2lik tarım arazisinde, Tarım ve İl müdürlüğünün görüşüde alınarak yapılacak ortak tarım üretimi,
2-      Hayvancılık Alanı: Aile başına verilecek 20 büyükbaş hayvan, bu hayvanlara ait besi damlarını, yem saman vb. beslenme giderlerini, Veteriner ve ilaç giderlerini ve çoban(bakıcı) giderleri,
3-      BiogazAlanı: Bio gaz tesisi, gübre nakil sistemi, gaz nakil sistemi, teknik insan kaynağı ve diğer iş gücü
4-      Elektrik Enerjisi Alanı: Üretilen bio gazdan artan kısmı elektrik enerjisine dönüştürecek santral, dağıtım ağı ve teknik insan kaynağı;
alanlarından oluşmaktadır.
 
 
 
 
 
PROJENİN YARARLANICILARI VE ÜLKE İÇİN FAYDA VE AVANTAJLARI:
 
1.      Her aileye en az 20 büyükbaş hayvan barındırabilecek tesisler kurarak bu tesislerde hayvancılık yapılmasını sağlanacaktır. Besiciliğe yönlendirilen  halkıkarlı bir iş sahibi olacaktır. Et ve süt üretimini artırıp,
2.      Ülke ekonomisine yabana atılamayacak bir katkı sağlanacaktır.
3.      Yerleşim sıfırdan yapılıyor olması düşük maliyetle planlı tesisler yapılmasında önemli bir avantaj sağlamaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu tesislerin yapımını Tarım Bakanlığı ile işbirliği içinde Tarımsal Destekleme Projeleri ile yapabilir.
4.      Projenin bir birlik veya kooperatif eli ile 465 hak sahibini içerecek şekilde organize edilmesi
Çiftçinin ;
a)Hayvan temini,
      b) Yem ve bakım maliyeti,
      c) Teknik personel maliyeti,
      d) Makine ve yardımcı malzeme maliyetigibi alanlarda bireysel üretime göre çok daha düşük olacaktır.
5-      Pazarlama imkanı ve pazarlamada üreticinin kar oranı yine bireysel projelerden daha yüksek olacaktır.
6-      Bio gaz üretimi ile atıl gübre birikimi, ekonomik değere dönüştürülecektir. Bilindiği üzereülkemizdeatıkların dönüştürülmesi yeterli düzeyde değildir. Halbuki özellikle hayvan ve bitki atıklarının enerjiye dönüştürülmesi bizim gibi enerjide dışa bağımlı bir ülke için büyük önem arz etmektedir. Bu proje kapsamında kurulacak biogaztesisi mutfak ve ısınma için gerekli enerjiyi karşılayacaktır. Hane başına 10 hayvan düşünüldüğünde5 hayvanın gübresi bir hanenin ihtiyacını karşılayacak artan biogaz kurulacak Buharlı Elektrik santralinde elektrik enerjisine dönüştürülecektir. Bununla da mahallenin elektrik ihtiyacını karşılaması hedeflenmektedir.
7-      Mahalle halkının yeni yerleşmesi, tarım ekipmanından mahrum olmaları gibi nedenlerle ilk yıllar için tarım faaliyetinin yüksek maliyetlerle gerçekleşeceğiaşikardır. Bu nedenle her ailenin bir makine sahibi olması yerine bu proje ile,kooperatif veya yeni kurulacak birliğin tarım makine ve ekipmanları temin etmesi daha ekonomik olacaktır.
8-      Mahalle zorunlu iskan sonucu sıfırdan oluştuğu için projenin başarılı olması halinde örnek teşkil edecek pilot bölge olması kaçınılmazdır.
 
MALİYETLENDİRME:
 
Projenin gider kalemleri ve maliyet cetveli ekli tabloda verilmiştir.
 
SAYGILARIMIZLA:
Ülkemizin sıkıntılı olduğu et ve süt üretimine katkı sağlayacak böyle bir projenin uygulanabilmesi için desteklerinizi beklemekteyiz.
 
DedemliSeyyid Bayram Veli Eğitim
Kültür ve Yardımlaşma Derneği 
 
 
 
PROJEMİZ HAZIRLANMIŞ OLUP İLGİLİ KURUM VE KURULUŞLARLA GÖRÜŞÜLMEYE BAŞLANMIŞTIR. İNŞAALLAH GÜZEL BİR NETİCE ELDE EDİLİR HALKIMIZ GÜZEL İMKANLARA KAVUŞUR.